Muumimukit eivät ole merkityksettömiä. Tove Janssonin hellyyttävät muumihahmot ovat nykyään päätyneet mukien kuvitukseksi. Nuo mukit ovat nykyään hyvä tapa aloittaa talvi- ja muunlaisetkin aamut. Muumimukiharrastus on myös oiva keino tutustua muihin ihmisiin, kun heitä pyytää mukinhakureissulle halpahalleihin pitkin suomenmaata. Tuli mieleen kuinka kerran menimme Anselmi-Ylermin kanssa Poriin, yhteen elämänmakuiseen kaupunkiin Itämeren rannikolla, muumimukien perässä. Harmi kyllä, emme löytäneet yhtäkään, mutta matkalla sain selville, kummalla meistä on suurempi muumimukikokoelma. Anselmi-Ylermillä taisi olla, mutta ei hienotunteinen äiti tällaisissa asioissa paljasta asioiden todellista tilaa. Sanotaan vaikka että minulla olisi yksi rikkinäinen muki enemmän kuin Anselmi-Ylermillä. Muumimukien keräily on mainio syy vertailuun pitkillä automatkoilla.


Muumimukit ovat lisäksi hyvä keino tulevan päivän ennustamiseen. Jos aamulla tiskikaapista poimii keltaisen mukin, tulee päivä olemaan aurinkoinen ja lämpöinen. Taas jos aamulla saan käteeni sinisen mukin, kellarissa sattuu kosteusvahinko. Ennusteet eivät ole kertaakaan erehtyneet. Jos minä joihinkin luotan, niin muumimukeihin.


Joskus kuitenkin mietin, että mitä tarkoittaa omistaa merkittävä muumimukikokoelma. Sellainen kokoelma tarkoittaa suurta ostovoimaa. Nimittäin hinnan noustessa ajan myötä myös kokoelman arvo nousee. Tällöin ne, jotka eivät tositarkoituksella ole olleet muumimukiharrastuksessa mukana, esimerkiksi ovat vain ajatelleet niitä käyttöesineinä, luopuvat ja tekevät tilaa tosiharrastajilla. Muumimukiharrastus on kova uhraus. Rahaa menee, mutta terveys paranee muumimukeista juodun englantilaisen teen myötä.